Yakutúra

Yakutúra - Léna a jegedre lépek!

2017. január 08. - Rizsaxx

Ezen túránk egy különleges és titokzatos világba indul!

Jakutföld. (oroszul: Якутия, hivatalos nevén Szaha Köztársaság, Республика Саха, helyi nyelven: Саха Өрөспүүбүлүкэтэ) az Oroszországi Föderáció része, a világ legnagyobb, önálló államisággal nem rendelkező közigazgatási egysége. A terület 3 millió négyzetkilométer, ahol nem laknak összesen 1 millióan. 0,3 fő/km2 a népsűrűség, ami Európában 110 fő/km2 és még Kanadában is 3 fő/km2. Jakutföld majdnem teljes területe az örök fagy birodalmába tartozik, aminek átlagos vastagsága 300-400 méter, de van, ahol 1500 méter mély. A világ összes gyémánttermelésének 20%-át itt hozzák felszínre. Nem feledkezhetünk meg gáz- és szénkészleteiről sem, és bányásznak itt wolframot is. Sok tervezés, levelezés, próbálkozás után kialakulni látszik a végleges tervezet.

A Jakutiai kutogatás sok érdekes dologra vetített fényt, így az eredeti elképzelést átvariálva nem megyünk a Bajkál vidékére, hanem csak a Jakut birodalom zord körülményei között csatangolunk. Első tervünkben a Jakutszk város környékével kimerítettük volna Jakutföld érdekességeit, de ráleltünk egy túravezetőre, akinek repertoárjában szerepel egy betegesen extrém roadtrip: Jakutsk - Khandyga - Ojmjakon - Ust Nera - Susuman – Magadan. Egy út a lehetetlenbe. 2500 km fagyos pokol, és útközben még egy kis kiruccanás a világ leghidegebb lakott településére ahol mértek már -71,2 fokot is. A sztálini világban ezen az úton volt az egyik leghírhedtebb Gulág tábor a Kolima folyó mellet, ahová a „road of bones” a csontok útja nevű - néha járható - út vezet.

Az utazás 10 napos, melyben vannak programok is a fázáson kívül. Pl.: rénszarvastartók, betekintés a Jakut kultúrába, jég alagút, Mamut múzeum, szellemvárosok, és öt- hatszáz kilométerenként egy  kávézó. Minden ami fagyott szemnek, szájnak ingere. A szükséges felszerelés: gatya, zokni, pár százezer forint, speciális bakancs, expedíciós kabát, esetleg sapka. Segítséget kaptunk - és nagy köszönet érte - Mészáros Csaba etnográfusnak, aki jakutok közt élt és kutatta szokásaikat.

Az indulás 2017. február közepe.

 A team szokásos triónk:

Oleg Pischulin: baskír összekötőnk

oleg.jpg

Markolt Zoltán: fotó és vodka felelős

zoli.jpg

Keszei Csaba: vírusgazda

csaba.jpg

Részletek folyamatban!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yakutura.blog.hu/api/trackback/id/tr712107903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása